Pers bericht – 16/09/2015

Maximiliaanpark: het Platform hekelt de opzettelijke tegenkanting van de federale overheid

Brussel, 16 september 2015. Nu meer dan twee weken slapen vluchtelingen in het Maximiliaanpark en de federale regering blijft weigeren om een ​​oplossing voor de crisis te vinden. Slechts 300 plaatsen werden voorzien in het WTC III-gebouw dat eindelijk vanaf morgen 24/24 open zal zijn, terwijl er nu meer dan 800 mensen in het kamp leven. De federale wenst duidelijk het probleem te laten escaleren door het aantal registraties bij de Dienst Vreemdelingenzaken niet te willen verhogen. Bovendien is de herhaalde oproep binnen de ​​politiek om het kamp te laten ontruimen een regelrechte provocatie. Het Platform heeft geen andere keuze dan nogmaals een beroep te doen op de welwillendheid van de brave burger om te zorgen voor behoorlijke huisvesting voor de vluchtelingen, aangezien de autoriteiten geen fatsoenlijk alternatief wensen te vinden.

Ze zijn nu met 800, de mensen die door de modder waden in het Maximiliaanpark, en dit terwijl de federale overheid de situatie vrijwillig laat escaleren. Sinds verschillende weken wachten honderden mensen langer en langer in steeds slechtere omstandigheden op hun registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken, die hen een plaats zou voorzien in een opvangcentrum. De wachttijd vandaag? Bijna 10 dagen voor mannen! Maar de regering weigert om waardig en menselijk tijdelijk onderdak te voorzien en de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie weigert een toename van het aantal dagelijkse registraties in overweging te nemen. Het is ons nu duidelijk dat de Staatssecretaris een bottleneck wenst te creëren bij de registraties om zo de opvang van vluchtelingen in België te beperken, en hij tegelijkertijd geen menselijk en pragmatisch antwoord op deze crisis wenst. Tezelfdertijd blijft de regering druk uitoefenen op de Stad Brussel om het vluchtelingenkamp manu militari te ontruimen.

Het WTC III-gebouw zal morgen eindelijk 24u op 24 open zijn, maar 300 plaatsen voorzien is niet voldoende indien er geen verhoging komt van de registraties. Dit is het begin van een menselijk drama: de levensomstandigheden en het weer verslechteren, de wachttijd wordt alsmaar langer en het kamp bereikt zijn maximale capaciteit. Een verplichte ontruiming zal geen ander effect hebben dan extra spanningen creëren en vluchtelingen op straat doen belanden. Nochtans werden alternatieven voorgesteld door de burgers, zoals de inrichting van het Douanegebouw op de site van Tour & Taxis. Een oplossing die van tafel werd geveegd door de politici.

Daarom zal het Platform vanaf deze avond met waardigheid en respect 300 mensen begeleiden naar het WTC III-gebouw. Het gebouw zal dus haar maximale capaciteit hebben bereikt zonder dat het kamp leeg staat. Voor de 500 mensen die in de steek worden gelaten door de federale overheid doet het Platform beroep op de Brusselaars zodat zij onderdak zouden bieden aan vluchtelingen in afwachting van hun registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Er is nu een website beschikbaar waar gezinnen zich kunnen aanmelden om één of meer personen onder te brengen tijdens hun 3 tot 10 dagen wachttijd.

Bovendien is het Platform sterk gekant tegen de tussenkomst van de ordediensten in het Maximiliaanpark en vraagt het dat het Park een ontmoetingsplaats zou blijven nadat de vluchtelingen een nieuw verblijf hebben gekregen. Dit park is op heden uitgegroeid tot het symbool van de interactie tussen de Belgische burgers en vluchtelingen. Zij kan geen noodoplossing zijn voor de opvangproblemen, maar dient wel een ruimte te blijven waar interactie en menselijk contact mogelijk zijn.

De vrijgevigheid van de burgers kan geen oplossing op lange termijn uitmaken, of het nu die van de actieve vrijwilligers in het park is of die van de gezinnen die zich reeds hebben aangeboden om vluchtelingen op te vangen. Het Burgerplatform ter ondersteuning van vluchtelingen herhaalt nogmaals haar oproep aan de federale overheid om de registratiecapaciteit van de Dienst Vreemdelingenzaken te verhogen. Het is hoogdringend dat er eindelijk een duurzame oplossing op tafel wordt gelegd bij de federale overheid. Het verhogen van de registraties maakt de laatste kans uit voor de overheden om hun ​​bereidheid te tonen om deze crisis op een menselijke en gepaste manier aan te pakken.

Contactpersoon voor de pers:

Véronic Thirionet

v.thirionet@gmail.com

0472 99 94 29

11 thoughts on “Pers bericht – 16/09/2015

 1. Je trouve cette situation désolante et inquiétante. Le problème de l’immigration ne vient elle pas, entre autre, de ce manque de convivialité entre notre peuple et les nouveaux arrivants. Si on les traite comme du bétail, que faudra ’t’il s’attendre dans les années à venir comme réaction de leur part?

 2. bonjour

  J’ai un appartement a Nivelles , une Chambre , un living , cuisine et salle de douche que je peux mettre a disposition .

  Bien a vous ,
  Majid

 3. Bonjour, j’ai lu que ces personnes sont pour la plupart très fragilisées psychologiquement, parfois de façon assez sévère (ce que l’on peut comprendre)… Est-ce sans risque pour elles et pour l’accueillant et sa famille de quitter le “cocon” encadré du Parc Maximilien pour se retrouver chez l’habitant? Sans jugement… juste mesurer la démarche…
  Merci

 4. Bonjour ,
  j’habite zellik, donc à la frontière de BXL,
  Question pratique, vous indiquez qu’il faut accompagner les personnes le matin vers OE. Cela signifie t il que les personnes doivent se rendre chaque matin à l’office, ou simplement le jour du rdv?
  Dans le mesure où notre famille est absente toute la journée, les personnes doivent elles / peuvent elles, rester seules durant le journée?
  Je travaille en ville donc les accompagner chaque matin ne serait pas un problème de toutes les façons.

  Merci pour votre aide

 5. Bonjour
  Notre famille souhaiterait accueillir une famille avec enfants,
  ou parents avec enfants,

  Pourriez vous svp répondre aux questions pratiques posées le 21/09 pour que nous puissions rapidement remplir le formulaire d’accueil
  Un grand merci

  1. Bonjour Majda,

   merci pour votre commentaire.

   Pour les questions, merci de vous référer à l’onglet “Contacts” de ce site et de les poser directement au groupe concerné.

   Très bonne journée à vous

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *