148 personen van het Noordstation vanaf deze donderdag avond opgevangen door Samusocial, la Croix-Rouge en de Burgerplatform

148 personen van het Noordstation vanaf deze donderdag avond opgevangen door Samusocial, la Croix-Rouge en de Burgerplatform

17/05/2019

Gisteravond laat kwam de aankondiging : de mobiele teams van Samusocial en van de Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen trokken donderdagavond naar het Noordstation  om onderdak te bieden aan de mensen die er verbleven in onwaardige hygiënische omstandigheden.

Het onthaal en de opvang is een gezamenlijk initiatief van Samusocial, het Burgerplatform en de Croix-Rouge. Dit onthaal is een tijdelijk antwoord op een humanitaire noodsituatie die niet langer kon blijven duren. In totaal werden 148 personen donderdagavond ondergebracht : 60 in het centrum van de Croix Rouge in de Trierstraat, 48 in het centrum van Samusocial in de Koningstraat en 40 aan de « Porte d’Ulysse », het centrum beheerd door het Burgerplatform

De opgevangen personen hebben een plaats zo lang zij die nodig hebben om in hun onmiddellijke noden te voorzien (rust, verzorging, maaltijden, sanitair),  hun toestand te evalueren, en de mogelijke begeleidingstrajecten te verkennen. Informatie over de asielprocedure wordt verstrekt bij ieder ontvangen persoon. Mensen die asiel willen aanvragen in België zullen worden doorverwezen naar de centra van het Fedasil netwerk.

Een vijftigtal personen konden niet worden ondergebracht wegens gebrek aan capaciteit. Vanmorgen merkten de mobiele teams van het Burgerplatform dat 56 mensen de nacht in het Maximiliaanpark en aan de voet van de gebouwen langs het station hadden verbracht. Deze personen werden doorvewezen naar de Humanitaire Hub om daar informatie te krijgen over de nieuwste beslissingen rond de opvang.