Portret van de dag: Amjad

Amjad, 27 jaar, muzikant. Uit : Irak.

“In Bagdad verdiende ik de kost met mijn muziek. Ik gaf concerten in openlucht en speelde in nachtclubs. Men deed zelfs beroep op mij voor privérecepties, trouw- of verjaardagsfeesten. Maar sinds de islamitische milities proberen hun wet op te dringen in de stad, is de situatie alleen maar verslechterd. De eerste problemen doken al in 2006 op: aanslagen, moorden, ontploffingen, enz. Maar de laatste tijd werd het echt onleefbaar, hoewel ik me Bagdad herinner als een aangename stad om in te leven. De islamitische terroristen wilden muziek verbieden in Irak. Ze hadden het gemunt op muzikanten zoals ik. Ze zorgden ervoor dat ik niet meer kon werken, daarna bedreigden ze me op nog ergere manieren. Ze hebben mijn auto laten ontploffen. Het werd er te gevaarlijk voor mij. Om in leven te blijven, moest ik vertrekken.”

Interview & photo : Albin Wantier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *